Emlőrák

👉 Az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a felnőtt nők körében. Az önvizsgálat, az orvosi fizikális vizsgálat, a mammográfiás mellrákszűrés és a mellultrahang segítségével az emlő esetleges elváltozásaira időben fény derülhet. Minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre, annál nagyobbak a gyógyulási és túlélési esélyek.

👉Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha az emlőben csomót tapintunk, illetve családi halmozódástól függően 1-3 évente eljárjunk szűrővizsgálatra tünetektől függetlenül, hiszen az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal.

☝ Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha az emlő alakja megváltozik, torzul, nem gyógyuló seb keletkezik rajta, a bimbó udvara és bőre behúzódik, viszket, vörös, duzzadt vagy véres váladék szivárog belőle. A már kialakult elváltozás terápiájának eredményessége annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat. A rendszeres szűréssel a halálos kimenetelű emlőtumorok száma jelentősen csökkenthető. ☝

🎗️ Hogyan és mikor végezzük el az önvizsgálatot otthon?

👉 Az önvizsgálatot a menstruáció utáni napokban érdemes elvégezni, egy jól megvilágított helyiségben, a tükör előtt.
Az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlő bőrét szükséges áttekinteni leengedett és felemelt karral is. A tapintásos vizsgálat során ajánlatos három ujjal végigtapogatni a melleket, körkörös mozdulatokkal, a hónalj árkában is. Ezt minden hónapban végezzük el. Fontos kiemelni azonban, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti az mammogfráfiát és az ultrahangot.

Te rendszeresen jársz szűrővizsgálatra?

#mellrák #mellrákelleniküzdelem #szűrővizsgálat #femivity #fókuszbananő

Vélemény, hozzászólás?