Inzulinrezisztencia

Hogyan hat az inzulinrezisztencia a termékenységre?
 
Kutatások arra következtettek, hogy az emelkedett vércukorszinttel és inzulinrezisztenciával küzdő nőknek nagyobb eséllyel lesznek termékenységi problémáik, hosszabb időt vehet igénybe a teherbeesés és nagyobb %-ban fordulhat elő vetélés. A termékeny korú hölgyek körében gyakran előforduló policisztás ovárium szindróma (PCOS) is gyakran társul inzulinrezisztenciával.
 
Na de mi is az inzulin és mi a feladata?
 
Az inzulin egy olyan hormon, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az emelkedő vércukorszintre, az inzulin szintje növekszik, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel ahhoz, hogy a vércukorszintet csökkentse, ami hosszútávon a hasnyálmirigy végső kimerüléséhez vezethet és cukorbeteg lesz az érintett kezelés hiányában.
 
A leggyakoribb tünetek a következők:
– Étkezések után jelentkező fáradtság, éhségérzés, szédülés
– Túlsúly, eredménytelen fogyókúra
– Pattanásos, zsíros bőr
– Izzadás
– Alvászavarok, idegesség, stressz
– Rossz közérzet, esetleg depresszió
– Fejfájás, migrén
– Menstruációs zavar
– Meddőség
 
Az inzulinrezisztencia kezelésének (a diagnózis felállítása után) fő célja a sejtek inzulinérzékenységének növelése, az inzulinszint normalizálása. Ehhez elsősorban életmódváltásra van szükség, aminek szerves része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A vitamin és ásványi anyag kiegészítés ugyancsak részét képezheti a terápiának (természetesen nem helyettesítve ezzel a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást). Inzulinrezisztencia és PCOS esetén is gyakori a D-vitamin és magnézium hiány, így szükség lehet a pótlásukra. Étrend-kiegészítő választásnál érdemes olyat nézni, ami a legtöbb szükséges komponenst tartalmazza, amire szükségünk van. Előfordulhat azonban, hogy az életmód-terápia nem elegendő és gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet.
 
Ha inzulinrezisztenciánk van minden esetben konzultájunk orvosunkkal a számunkra legmegfelelőbb terápia kialakítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?