Milyen hatással van a ciklus a bőrödre?

A menstruációs ciklus alatt (~28 nap) a hormonszint folyamatosan változik és különböző hatást fejt ki bőrünkre.
 
1–14. nap
A menstruáció alatti napokban arcunk még érzékeny, de állapota javulni szokott, majd lassacskán a vérzés elmúlásával az ösztrogén (női jelleg kialakításáért felel) dominánsabb lesz, mint a progeszteron (segít felkészülni a női szervezetnek a fogamzásra és a terhességre) és helyreállítja a hormonális egyensúlyt. Ilyenkor arcunk általában letisztult.
 
14–28. nap
Később a progeszteronszint növekszik, ellenben az ösztrogénszint csökken. A progeszteronszint emelkedésével a faggyútermelés fokozottabbá, az arc és a haj pedig az átlagosnál zsírosabbá válik. A menstruáció közeledtével a faggyútermelés tovább folytatódik, ennek oka, hogy az ösztrogén és a progeszteron a legalacsonyabb szintre süllyed, azonban a tesztoszteron magasabb szinten van, mint a női hormonok. A menstruáció előtti akne körülbelül 18-21. nap között jelentkezik, ez a legkritikusabb időszaka bőrünknek.
 
Ilyenkor fordítsunk különösen nagy igényt a bőrápolási rutinunkra és mossunk gyakran arcot. Ebben az időszakban a túlzott tejtermék és a finomított szénhidrát fogyasztás serkentheti a faggyútermelést. Vannak azonban olyan természetes gyulladáscsökkentő élelmiszerek, amik segíthetnek ebben az időszakban. Ilyenek például a tengeri halak, a lenmag, a chia mag, amik omega-3 zsírsav tartalmuk lévén segítenek arcunkon. Nagyon jó antioxidáns források a bogyós gyümölcsök és a sötét zöld színű zöldségek, továbbá hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal szemben a fokhagyma és a gyömbér is.
 

Vélemény, hozzászólás?