PCOS

A PCOS (Policisztás ovárium szindróma) a termékeny korú nőket érintő legjellemzőbb endokrin kórkép. Ez a hormonháztartást érintő komplex betegség a meddőség egyik leggyakoribb oka is egyben.

Főbb tünetei közé sorolandó a sok apró ciszta megjelenése a petefészekben (amiről a nevét is kapta a betegség), a szabálytalan ciklus, ami sokszor ritka menstruációban vagy annak teljes hiányában mutatkozik meg. Jellemző a túlsúly/elhízás az érintettek körében, de kifejezetten vékony nőknél is előfordulhat. További panaszok lehetnek a bőrproblémák, a hajhullás, a fokozott szőrösödés és a férfi hormon túlsúly. Sajnos a betegek többségénél inzulinrezisztencia is fennállhat. 

A PCOS tehát egy igen sokrétű kórkép változatosan fellépő tünetegyüttesekkel, aminek szövődményei is kialakulhatnak, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és zsíranyagcsere zavar. A magas vérnyomásra és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosabbak az érintettek, mindezek nagyrészt a túlsúlynak/elhízásnak köszönhetők. 

Fontos tudni, hogy az apró ciszták megállapítása a petefészekben még önmagában nem egyenlő a diagnózissal. Amennyiben az alábbi három diagnosztikai kritériumból legalább kettő fennáll (és más hormonális betegség kizárható), akkor mondható ki a PCOS: 
1. A peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése
2. androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei
3. ultrahanggal igazolt policiszták a petefészekben 

A tünetek enyhítésére a leghatékonyabb módszer az életmódváltás, de emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is. Az életmódváltás magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a rendszeres mozgást és a lelki egyensúly kialakítását. A testsúly normalizálásával jelentős mértékben enyhülhetnek a panaszok. 

#pcos #femivity #fókuszbananő

Vélemény, hozzászólás?